Wędzenie to wielowiekowa metoda, która pozwoli nadać przetworom mięsnym i rybom, wyjątkowego smaku i aromatu. Produkty wędzone są również świetnym sposobem na pełen witamin, smaczny a przede wszystkim pozbawiony sztucznych dodatków posiłek. W jaki sposób prawidłowo zorganizować wędzenie potraw oraz w jakiej temperaturze trzeba wędzić poszczególne produkty?
Mięso
Wędzenie przetworów mięsnych może odbywać się dwoma metodami – na zimno oraz na ciepło. Każdą z tych metod charakteryzuje przede wszystkim inna temperatura. W zależności od tego jaką metodę wybierzemy, powinniśmy:
- wybierając sposób wędzenia na ciepło, decydujemy się na skrócony czas realizacji. Wędzenie dymem na ciepło trwa bowiem od pół godziny do max dwóch godzin zegarowych oraz ma miejsce w temperaturze od około 22 do maksymalnie 45 stopni celsjusza.
- gdy zdecydujemy się na metodę wędzenia na zimno, powinniśmy być przygotowani na dłuższy proces, aniżeli przy metodzie wędzenia na gorąco. Wędzenie na zimno przebiega w temperaturze od 10 do max 30 stopni. Proces wędzenia na zimno wymaga także więcej czasu, ponieważ ta metoda wędzenia może przeciągnąć się nawet kilka dni.
Każdy z tych procesów powinien być także przeprowadzony w odpowiedniej wilgotności.
Ryby
Wędzone ryby są przysmakiem które serwowane jest nie tylko w terenach nadmorskich. Wiele osób podejmuje decyzję o wędzeniu ryb w samodzielnie przygotowanych wędzarniach. Proces wędzenia ryb jest bardzo podobny, do wyżej opisanego wędzenia mięsa. Metody również są dwie: na zimno i na ciepło. W trakcie wędzenia na zimno, musimy pamiętać, aby temperatura podczas wszystkich etapów nie nie była wyższa niż 44-55 stopni. To idealna temperatura, w której uzyskamy odpowiedni efekt.
W jaki sposób zbudować własną wędzarnie
Wykonanie domowej wędzarni jest zaskakująco łatwe. Musimy przygotować w pierwszej kolejności drewno, którego mamy zamiar użyć w celu wędzenia produktów. Sposobów na zbudowanie wędzarni jest dużo, każda z nich zależy od tego, jak mamy zamiar wędzić oraz jaki nakład finansowy planujemy przeznaczyć na ten cel. Nieodłącznym elementem będą drzwiczki do wędzarni, które są bardzo istotne w procesie utrzymania prawidłowej temperatury oraz prawidłowej ilości dymu.