Jak robione są pierogi i gdzie je spotkamy?

Pierogi w Polsce są powszechnie znanym posiłkiem. Sporo z Was pewnie myśli, że to polskie oryginalne danie i w żadnym innym państwie go nie spotkamy. W takim razie mylicie się gdyż to jedzenie spotkamy w wielu zakątkach świata, ale za każdym razem będzie miało lekko inną formę. Czym odróżniają się nasze pierogi od gruzińskich chinkali albo włoskich ravioli?

Tekst został stworzony dzięki uprzejmości firmy Bacha – gastronomiczne maszyny do pierogów.

Jakie i z czym są polskie pierogi?

W Polsce spotkamy pierogi z nadzieniem słodkim i słonym. Popularne są pierogi z kapustą i grzybami, mięsem albo na słodko z truskawkami i jagodami. Takie słone przeważnie jemy z podsmażoną cebulką albo skwarkami, te na słodko ze słodką śmietaną, jogurtem czy też zwyczajnie z cukrem. Pierogi w Polsce zazwyczaj gotujemy we wrzącej wodzie, ale zdarzają się też takie smażone albo pieczone. Lepienie pierogów w domach jest przeważnie dosyć czasochłonną robotą dlatego wszędzie tam, gdzie konieczne jest zrobienie ich w dużych ilościach, pomocne będą gastronomiczne maszyny do pierogów. 

Gdzie jeszcze na świecie spotkamy pierogi?

Indie posiadają trójkątne pierogi, o nazwie samos. Są one smażone na patelni i kupimy je w Azji i niektórych rejonach Afryki, a podaje się je z dodatkiem sosu miętowego.

Chiny uznawane są za kraj, z którego przywędrowały do nas pierogi. Tam danie to nazywa się wonton i najczęściej podawane jest jako dodatek w zupie. Przeważnie nadzienie przyrządza się z mielonej wieprzowiny, krewetek albo ostryg, oleju sezamowego oraz sosu sojowego.

We włoskiej kuchni znajdziemy parę różnego rodzaju pierogów. Począwszy od pierożków ravioli, które nadziewane są warzywami, serem oraz mięsem, przez tortellini, które w przeważnie są z farszem z cielęciny albo wieprzowiny, aż po agnolotti, które zjemy w rejonach Piemontu i będą wypełnione farszem z pieczonej wołowiny i warzyw, albo sera.

Ostatnio niesamowicie popularne są potrawy gruzińskie, a wraz z nimi pierożki chinkali. Są to większe niż znamy kołduny, które są wypełnione zupą. Początkowo trzeba wypić ją ze środka, a dopiero w następnej kolejności skonsumować pozostałość pieroga.

Pierogi zjemy też w Hiszpanii pod nazwą empanada. Są one smażone, a farsz jest najczęściej mięsny albo warzywny. Ciasto tych pierogów jest inne zależnie od części Hiszpanii.

Blisko wschodniej granicy Polski zjemy też białoruską i litewską odmianę tej potrawy czyli kołduny.

Jak zrobić ciasto na pierogi i jak je ulepić?

Podstawowymi składnikami na ciasto do pierogów jest mąka oraz woda. Są ludzie, którzy dają do niego też jajko, a inne osoby mówią, że powoduje to, że ciasto robi się twarde, więc tego nie robią. Ciasto na pierogi koniecznie musi być perfekcyjnie wyrobione, dzięki temu zrobi się elastyczne a potem nie będziemy mieli problemu z rozpadaniem się ani podczas lepienia, ani podczas gotowania.

Wyrobione ciasto należy rozwałkować, następnie wycinać z niego kółka, do których trzeba nakładać nadzienie kolejno złączyć ze sobą końcówki i zalepić. Istotne jest żeby doskonale zlepić ciasto, żeby przez przypadek pieróg nie rozkleił się w czasie gotowania. Zarówno wałkowanie jak i klejenie można robić ręcznie, ale można również wykorzystać do tego formierkę do pierogów. Niewielkie formierki bez problemu można używać w mieszkaniu, te większe gastronomiczne maszyny do pierogów raczej spotyka się w restauracjach lub innych lokalach, które robią ogromne ilości pierogów.